Skip to main content

Categories

Wat zijn biobased materialen?

Biobased materialen bestaan geheel of gedeeltelijk uit organische grondstoffen (planten, bomen, schimmels) Die materialen worden vervolgens als duurzaam en gezonder alternatief gebruikt voor allerlei toepassingen. Denk aan verpakking- en bouwmateriaal. Biobased materialen hebben een kleinere voetafdruk dan traditionele materialen op basis van fossiele grond-en brandstoffen (zoals aardolie).

Biobased materialen worden steeds populairder, want ze zijn duurzaam en hernieuwbaar. Bovendien hebben ze eigenschappen waardoor ze uitstekende resultaten leveren, met name in de bouw.

 Voorbeelden van biobased materialen

Er zijn verschillende biobased materialen die worden gebruikt in de bouwsector. Enkele voorbeelden zijn:

  1. Hennepbeton: uit hennepvezels, kalk en water. De thermische en akoestische eigenschappen van biobased beton maken het uitermate geschikt als dak- en muurisolatie. 
  2. Bamboe: sterk, flexibel en groeit snel weer aan. Dat maakt het een uitstekend biobased alternatief voor vloeren en wandbekleding. Maar het is zelfs geschikt als constructiemateriaal.
  3. Stro: heeft een hoge isolatiewaarde. Dat maakt het uitstekend voor muurisolatie. Daarvoor worden strobalen samengeperst tussen houten of stalen frames, of beter nog: wordt stro ingeblazen.
  4. Kurk: uit de schors van kurkeiken. De thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen van kurk maken het ideaal voor vloer-, gevel- en dakisolatie.
  5. Houtvezel: in de vorm van platen, waarvoor de vezels samengeperst worden. Uitstekend voor wand- en dakisolatie en houtvezel inblaas materiaal.
  6. Myco: van schimmels (mycelium) en natuurlijke vezels. Myco is licht, sterk en duurzaam, en daarom bruikbaar als isolatie, constructiemateriaal en wandpanelen.

Je leest het: in de bouw kunnen biobased materialen veelvuldig worden toegepast als isolatie- en plaatmateriaal, evenals voor vloeren, constructies en bouwblokken. En dat is nog niet eens alles; je kunt ook denken aan toepassingen als biobased verf.

 Voordelen van biobased materialen

Zowel voor organisaties (bijvoorbeeld bouwbedrijven en woningcorporaties) als particulieren bieden biobased materialen veel voordelen.

 Voordelen voor organisaties:

  • Makkelijk te verwerken: biobased materiaal is minstens net zo gemakkelijk te verwerken als traditionele bouwmaterialen. Meestal juist makkelijker en dus sneller.
  • Gezonder om mee te werken: aangezien biobased bouwmateriaal uit de natuur komt, bevat het geen schadelijke stoffen. Goed nieuws voor alle medewerkers die er op dagelijkse basis mee werken.
  • Goed (lokaal!) verkrijgbaar: in tegenstelling tot wat je weleens leest, zijn biobased bouwmaterialen goed verkrijgbaar. Vaak ook lokaal, wat niet alleen goed is voor de plaatselijke economie, maar ook duurzamer omdat er minder transport nodig is.
  • Steeds betaalbaarder: biobased materiaal hoeft helemaal niet (veel) duurder te zijn dan traditionele. Bovendien zal de prijs alleen maar dalen naar mate de beschikbaarheid groeit. Er zal hoe dan ook steeds meer vraag naar zijn, dankzij overheidssteun (o.a. subsidies).
  • Minder productiekosten: veel biobased materiaal is rechtstreeks bruikbaar uit de natuur (zoals stro). Voor andere materialen is een minder kostbaar productieproces nodig dan voor traditionele bouwmaterialen.
  • Duurzamer: werken jullie biobased? Dan werken jullie duurzamer dan de concurrent. Daarmee is het ook een prachtige kans om jullie imago (terecht!) te vergroenen. Dat geeft consumenten een hele goede reden om voor jullie te kiezen.

 Voordelen voor particulieren:

  • Steeds betaalbaarder: biobased materialen worden met de dag goedkoper. Daarbij komt dat de overheid je beloont met (bonussen bovenop) subsidies. Laat je goed voorlichten en je hoeft helemaal niet duurder uit te zijn dan wanneer je ‘gewoon’ (ver)bouwt.
  • Meer comfort: biobased materialen hebben van nature uitstekende isolerende kwaliteiten. Dat komt erop neer dat je huis koel blijft in de zomer en warm in de winter.
  • Bespaart energiekosten: dankzij die isolerende eigenschappen hoef je minder te stoken in de winter. En heb je in de zomer minder noodgrepen nodig als een airconditioning. Dat bespaart dus ook een hoop energiekosten.
  • Onafhankelijker: heb jij ook genoeg van de grillen van de energiemarkt? Dankzij de duurzame eigenschappen van biobased materialen heb je daar minder last van. Je huis is namelijk een flinke stap dichter bij ‘energieneutraal’.
  • Duurzamer: vind jij een duurzamere wereld en circulaire economie belangrijk? Dan is biobased (ver)bouwen een prachtige manier om daaraan bij te dragen. Er is qua bouwen geen duurzamere methode te vinden.
  • Gezonder: een biobased woning is een ‘dampopen’ woning. Oftewel: een huis dat ademt en een uitermate gezond binnenleefklimaat heeft. Zonder vocht, zonder schimmels, met minder allergenen en meer zuurstof. Gezonder voor je hele gezin.

 Hoe kom je aan biobased materialen?

Biobased materialen zijn goed verkrijgbaar. Maar je moet wel weten waar je moet zijn. Met name als organisatie die biobased wil werken, is een uitgebreid netwerk onmisbaar.

Daarom is hier uitgebreid aandacht voor in mijn Cursus Biobased Bouwen. Daarin vertel ik je precies hoe de markt voor biobased materialen in elkaar zit en hoe jij je daar naadloos doorheen beweegt.