Skip to main content

Categories

Over mij

We moeten af van vervuilende bouwmaterialen en zo snel mogelijk overschakelen naar gezonde, ecologische en het liefst biobased bouwmaterialen.

Dat is mijn stellige overtuiging. En wie ben ik dan? Ronald Bosma, al bijna 30 jaar aanjager van alles wat biobased, duurzaam en ecologisch is.

Ik begeleid organisaties en particulieren bij biobased projecten.

Mijn kennis heb ik nu omgezet in een CursusBiobased Bouwen, die voor iedereen toegankelijk is. Van daaruit geef ik ook verdiepingstrainingen en (incompany-) trainingen op maat.

Mijn kennis en ervaring

De afgelopen jaren vervulde ik verschillende rollen rond biobased bouwen.

  • Aanjager van biobased en ecologische bouwmaterialen
  • Kennisadviseur over ontwikkeling en gebruik van biobased bouwmaterialen
  • Ontwikkelaar van biobased bouwmaterialen
  • Oprichter van het biobased kenniscentrum
  • Verkoop en advies van duurzaam isolatie materiaal, zoals schuimglas, geblazen glas, perliet granulaat, vlas, hennep, houtvezel etc.
  • Verkoper en verhuurder van gereedschap om ecologische bouwmaterialen doelmatig te verwerken
  • Adviseur over gezond isoleren (zonder ziekmakende producten en hun gevolgen)

Leef jij graag in een dichtgeknoopte plastic zak?

Biobased (ver)bouwen is nog marginaal in Nederland. Nog steeds wordt er bijna alleen maar op de ‘oude’ manier gebouwd: dampdicht. Om maar een voorbeeld te noemen: we smeren nog steeds massaal latex op de muren, wat in feite een laag plastic is.

Daardoor wonen de meeste Nederlanders nog steeds in een dichtgeknoopte plastic zak. En ja, dat mag je letterlijk nemen. Dat maakt je afhankelijk van open ramen en mechanische ventilatie. Beide zijn meestal niet genoeg om een gezond binnenklimaat in stand te houden.

Het gevolg: je huis ademt niet, leeft niet. Je krijgt al gauw last van allergieklachten, maar ook ‘vage’ klachten als vermoeidheid.

Of leef je liever in een ademend, levend gebouw?

Een dampopen gebouw-dankzij biobased materialen- biedt ettelijke gezondheidsvoordelen ten opzichte van dampdicht constructies.

Zo is de luchtkwaliteit beter, onder andere door optimale vochtbeheersing waardoor schimmels geen kans krijgen.

Daarnaast zorgen biobased materialen voor stabielere temperaturen, zowel in de winter als zomer. Met name in de zomer voorkomt dat hittestress.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. heb ik bijvoorbeeld al verteld dat biobased materialen minder (tot geen)schadelijke stoffen uitstoten?

Een dampopen gebouw zorgt-kortom-voor meer welzijn, óók psychologisch. Het is eigenlijk een wonder dat biobased (ver)bouwen niet de standaard is. Daar wil ik dolgraag verandering in brengen-samen met jou.

Ik help iedereen die met biobased aan de slag wil

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die ‘iets’ met biobased willen. Niet alleen particulieren die hun huis gezonder willen make, maar ook voor bijvoorbeeld bouwbedrijven die gezondere en duurzamere gebouwen willen neerzetten voor hun klanten.

Wat je ook bent, wat je reden ook is: als je een startpunt voor je biobased reis zoekt, heb je dat bij mij gevonden. Mijn Cursus Biobased Bouwen geeft je een vliegende start in slechts 2 uur.

Bezit je al basiskennis? geen probleem, dan maak ik voor jou een programma op maat.

Founder & Personal Trainer