Skip to main content

Categories

Wat is biobased isoleren

Biobased isoleren is isoleren met materialen die natuurlijk en hernieuwbaar zijn. voorbeelden zijn stro, houtvezel, vlas, hennep, miscanthus. Deze materialen zijn veiliger en gezonder om mee te werken en hebben ook voor de gebruikers van het gebouw gezondheidsvoordelen. Vaak zijn ze ook makkelijker te verwerken dan traditionele isolatiematerialen.

 Wat is biobased isoleren?

Biobased isoleren is isoleren met materialen die natuurlijk en hernieuwbaar zijn. Voorbeelden zijn stro, hennep en wol. Deze materialen zijn veiliger en gezonder om mee te werken, en hebben ook voor de gebruikers van het gebouw gezondheidsvoordelen. Vaak zijn ze ook makkelijker te verwerken dan traditionele isolatiematerialen.

 Wat is biobased isolatiemateriaal?

Biobased isolatiemateriaal is gemaakt van hernieuwbare, biologische grondstoffen. Bijvoorbeeld houtvezels van bomen, of wol van schapen. Sommige van die grondstoffen kunnen rechtstreeks als isolatiemateriaal gebruikt worden, zoals wol of stro. Andere worden verwerkt tot biobased isolatiemateriaal, zoals isolatieschuim op basis van soja.

 Voorbeelden van biobased isolatiemateriaal

 1. Cellulose-isolatie van gerecycled papier. Met name sterk als brandveilig isolatiemateriaal.
 2. Hennepisolatie van hennepvezels. Met name sterk als isolator, omdat lucht ingesloten wordt tussen de vezels.
 3. Kurkisolatie van de schors van de kurkeik. Met name sterk als warmte- en geluidsisolatie, en is brandwerend.
 4. Vlasisolatie van vlasvezels. Met name sterk als warmte- en geluidsisolatie.
 5. Wolisolatie van schapenwol. Met name sterk als warmteisolatie en vochtregulering.

 Waarom biobased isoleren?

Zowel voor organisaties (bijvoorbeeld bouwbedrijven en woningcorporaties) als particulieren biedt biobased isoleren veel voordelen.

 Voordelen voor organisaties

 • Duurzamer: wil je als organisatie je imago vergroenen? Er is geen groenere isolatie dan biobased isolatie. Door hernieuwbaar en composteerbaar isolatiemateriaal uit de levende natuur te gebruiken, verklein je direct de ecologische voetafdruk van elk gebouw.
 • Gezonder: werken jullie in een gebouw met biobased isolatie? Dan is het binnenklimaat gezonder, zeker ook om in te werken. Isoleren jullie als bouwbedrijf met biobased isolatiemateriaal? Dan lopen de medewerkers minder gezondheidsrisico’s. Want biobased betekent óók vrij van chemicaliën en andere schadelijke stoffen.
 • Eenvoudig te verwerken: biobased isolatiematerialen zijn – in vergelijking met traditionele materialen – opvallen makkelijk om mee te werken. Denk aan isolatiestro: dat snij je met een goed mes eenvoudig op maat voor elke ruimte. Zo werken je mensen ook sneller en kunnen ze dus meer doen in minder tijd.

Maar is biobased isoleren ook brandveilig? Het eenvoudige antwoord is: ja. Toegegeven, veel biobased materialen zijn van nature brandbaar. Dus soms is er extra aandacht en behandeling nodig om biobased isolatie van ‘brandklasse B’ te voorzien. Maar met een beetje kennis en inzicht kost dat weinig extra moeite.

 Voordelen voor particulieren

 • Comfortabeler: traditioneel isolatiemateriaal schiet tekort als het gaat om een huis koel dan wel warm te houden. Maar met biobased isolatiemateriaal heb je dat probleem niet. Dat komt door de natuurlijke ‘faseverschuiving’. Dat betekent dat de materialen warmte kunnen vasthouden en afgeven.
 • Duurzamer: als je je huis biobased isoleert, is daar minder uitstoot mee gemoeid. De materialen zijn hernieuwbaar en putten de wereld niet uit. En dankzij de betere temperatuurregulatie hoef je minder te stoken in de koude maanden, en je airco minder te gebruiken in de warme. Kortom: biobased isoleren is in alle opzichten duurzamer.
 • Gezonder: biobased isolatiematerialen ‘ademen’. Dat betekent een natuurlijke ventilatie en géén last meer van vocht en schimmels. Dat verbetert het binnenklimaat van je woning aanzienlijk. Dat kunnen jij en je gezin merken aan minder gezondheidsklachten als vermoeidheid en hoofdpijn.

 Hoe begin je met biobased isoleren?

Het begint met kennis. Die heb ik in overvloed, dankzij 30 jaar (praktische) ervaring met biobased isoleren. Volg mijn basiscursus, alleen of met je hele team. Daarna kun je direct voldoen aan de steeds groter wordende vraag naar duurzamer en gezonder bouwen.

De cursus is met name bedoeld voor bouwbedrijven, woningcorporaties en groothandels van bouwmaterialen. Daarnaast kan ik ‘m op maat maken voor particulieren die hun woning biobased willen (ver)bouwen.