Skip to main content

Categories

Wat is biobased bouwen

Biobased bouwen betekent dat je gebouwen (deels) construeert met biobased materialen. Dat zijn natuurlijke en hernieuwbare materialen, afkomstig van planten, bomen en dieren. Biobased bouwen heeft meerdere voordele. Zo maakt het de ecologische voetafdruk van een gebouw aanzienlijk kleiner. Daarnaast zijn er veel gezondheidsvoordelen voor de mens.

De voordelen van biobased bouwen




Biobased bouwen is duurzamer dan traditionele bouwen

Biobased bouwen is duurzamer vanwege:

  • Biologische afbreekbaarheid: veel biobased materialen kunnen na gebruik volledig afgebroken worden in de natuur. Dat scheelt natuurlijk enorm in de hoeveelheid afval.
  • Hernieuwbaarheid: biobased materialen kunnen zichzelf vernieuwen, omdat ze uit natuurlijke bronnen komen. Denk aan hout, stro, vlas en hennep. Traditioneel bouwen gebruikt daarentegen bijvoorbeeld aardolie, die niet hernieuwbaar is.
  • Lagere uitstoot: om biobased materialen te verkrijgen is doorgaans veel minder energie nodig. Dat betekent ook veel minder uitstoot van broeikasgassen.
  • Minder transport: veel biobased bouwmaterialen kunnen lokaal gewonnen worden. Dat scheelt transport (Indus ook uitstoot) en stimuleert de lokale (circulaire) economie.

Biobased bouwen is gezonder dan traditionele bouwen

biobased bouwen is gezonder omdat het binnenklimaat aanzienlijk verbetert. Met name vanwege:

  • Betere luchtkwaliteit: biobased bouwen zorgt voor een ‘dampopen’ gebouw.Oftewel: een gebouw dat ademt en vocht reguleert. Zo krijgen schimmels bijvoorbeeld ook geen kans.
  • Minder allergenen: . Dit kan allergieklachten van mensen in een biobased constructie verminderen of voorkomen.
  • Minder chemicaliën: in biobased materialen zitten geen of veel minder schadelijke chemicaliën en vluchtige organische stoffen (VOS)

Biobased bouwen isoleert beter dan traditioneel bouwen

Biobased bouwen isoleert beter vanwege:

  • Betere faseverschuiving: veel biobased materialen kunnen warmte vasthouden en deze met vertraging weer afgeven (minder kans op hittestress) en houden in de winter de warmte beter vast.
  • Goede vochtregulatie: van nature voorkomen biobased materialen vochtproblemen in huis. Daardoor zijn schimmels-met alle ongezonde gevolgen vandien- verleden tijd. Bovendien kunnen de biobased materialen op die manier ook niet gaan rotten, zodat ze langer meegaan.

De nadelen van biobased bouwen

Ja, aan biobased bouwen kunnen ook nadelen zitten. Deze zijn echter altijd op te lossen:

  • Kosten: biobased bouwen kan duurder zijn als niet je goed weet waar je de materialen vandaan kunt halen. Want laat ik duidelijk zijn: biobased bouwen hoeft niet duurder te zijn! Bovendien zijn er vaak subsidies die helpen de kosten te drukken en kan er volstaan worden met minder technische installaties.
  • Beschikbaarheid: biobased bouwen is nog geen gemeengoed. Daarom kunnen de materialen soms minder makkelijk te verkrijgen zijn.
  • Brandveiligheid: niet alle biobased materialen zijn van nature brandveilig. Dus daar moet je rekening mee houden wanneer je biobased (ver)bouwt. En dat kan ook.
  • Beperkingen:  niet alle biobased materialen zijngelijkwaardig aan hun traditionele tegenhangers. Maar geloof me: met de juiste kennis is er altijd een volwaardig biobased alternatief voorhanden.

Kortom: de nadelenvan biobased bouwen zijn stuk voor stuk tegen te gaan. Alles wat je nodig hebt, is kennis. En daar kan ik je ruim in voorzien.

Hoe begin je met biobased bouwen?

Het begint met kennis. Die heb ik in overvloed, dankzij 30 jaar (praktische) ervaring met biobased bouwen. Volg mijn basiscursus, alleen of met je hele team. Daarna kun je direct voldoen aan de steeds groter wordende vraag naar duurzamer en gezonder bouwen.

De cursus is met name bedoeld voor bouwbedrijven, woningcorporaties, groothandels van bouwmaterialen, duurzaamheids medewerkers en energiecoaches. Daarnaast kan ik ‘m op maat maken voor particulieren die hun woning willen verduurzamen of bioased (ver)bouwen.